Spel van de verbeelding
Het spel van de verbeelding nodigt uit tot een nieuwe vorm van communicatie, gericht op emotie, het zintuiglijke en het onbewuste. Het spel is toepasbaar in de context van dementie maar ook ver daarbuiten. Aan de hand van kaarten met heldere beelden leren mensen met dementie en hun omgeving om hun verbeelding te gebruiken en samen nieuwe verhalen te vertellen. Het vermogen tot verbeelding is altijd aanwezig, alles vervaagt, behalve de verwondering. Toch laten we het vaak onaangeroerd. Wat als we dat doorprikken? Mensen met dementie zijn vaak nog speels, humoristisch en in staat om out-of-the-box te denken en te associëren. Die verbeelding kunnen we openen en vergroten.
Het spel is daar een aanzet toe. Het spel van de verbeelding versterkt een dialoog die lijkt te verdampen tussen mensen met dementie en hun omgeving. Dit kaartspel vertrekt van de wereld van dementie en confronteert ons meteen met een speelse manier van communiceren die we als samenleving verloren zijn. Speldoos met 160 speelkaarten en handig boek. Verhoogt de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving.
Getuigenissen
We hebben Het Spel zonet gespeeld met onze mensen met jongdementie en hun partners! Het was een zalige middag voor iedereen. Voor herhaling vatbaar. De mensen vroegen naar meer! Het was ook voor Angelica (student die er haar eindwerk over maakt) een fijne ervaring en verrijking. Machtige uitvinding van jou! Chapeau!
Ik vond het zelf ook heel leuk. Daar word ik nu blij van zeg.
Dit Spel ga ik gebruiken in de klas. Ik geef les in Brussel aan kinderen van 10 tot 12 jaar en dat is een mengelmoes van taalachtergronden.
Dit Spel is meteen toepasbaar voor improvisatielessen in mijn toneelgezelschap.
Geweldig! Wij hebben het Spel getest, dat werkt echt! Aanvankelijk was ik wat schuchter, en ik keek eerst vanop een afstand toe…
Ik stel me even voor: Hilde, 3 jaar mantelzorgster samen met mijn broer voor mijn mama met de bedoeling om haar zolang mogelijk thuis te houden. Jammer genoeg, in juli heeft ze een val gedaan, opname in het ziekenhuis en is nu voor goed in het Rusthuis Heilig Hart Kortrijk. Ingrijpende gebeurtenissen zowel voor haar als voor ons.
De eerste keer dat ik kennis nam van jou en jouw spel was bij Van Gils en Gasten. Observerende mijn mama en andere mensen op een gesloten afdeling was ik direct geïnteresseerd in jouw spel. Ik heb de hoofdverpleegkundige van de dienst aangesproken om het spel aan te schaffen (wat hij ook onmiddellijk heeft gedaan) met de bedoeling om het spel te spelen met mijn mama en anderen tijdens de zondagnamiddag.
Ik heb jou hierover al veel te vertellen in wat ik opmerk bij de mensen alsook wat ik voel en lees bij de verhalen. Weldra geef je een lezing in de Budafabriek te Kortrijk. Ik kom af! Zou het mogelijk zijn Kasper, om elkaar daar even te ontmoeten en te spreken? Ik heb namelijk een tiental sprookjesverhalen uitgewerkt o.b.v. Het Spel, samen met de bewoners en ik ben van plan om er nog méér mee te doen. Ik zou ze jou graag laten lezen en mijn project aan jou voorleggen. Alvast bedankt voor het rijke spel en voor de tijd die je neemt om deze mail te lezen.
In het begin, leek dit Spel wat te moeilijk te zijn voor mijn vader. Ik vond het heel confronterend om hem te zien worstelen met de begrippen en de opdracht. Tot ik het begeleidend boekje uit de speldoos las, het verhaal achter het Spel en de gedachtegang. En al gauw werd me duidelijk dat er geen foute verhalen bestaan. Mislukken kan niet. Elke reactie is een goede reactie. En dat het belangrijker is dat we vertellen dan wat we vertellen. Het is zeer emotioneel en verrijkend om dit Spel met je dierbaren te spelen. Ik raad mensen aan om hier rustig de tijd voor te nemen.
Niet alleen voor mensen met dementie maar voor het ganse gezin. Ook inzetbaar in relatietherapie. Leer kinderen terug hun fantasie gebruiken, een aanrader.
80e Boekenbeurs is afgelopen... Boeiend en hoopgevend gesprek gehad met een getalenteerde jongeman, Kasper Bormans. Kasper heeft o.a. het "Spel van de verbeelding" ontworpen voor mensen met dementie. Hij heeft hiermee mijn hart geraakt, zo mooi hoe hij d.m.v. de kracht van de fantasie een verbinding tot stand weet te brengen met mensen die nu verloren lijken te lopen in onze wereld...
Leuk spel. Bij vele doelgroepen te gebruiken. Ook handig om op speelse manier te werk te gaan in een therapeutische context.
Ik ben in tranen uitgebarsten na het voorstellen van dit spel... Als ex-mantelzorger - we verloren in maart onze (schoon)papa - kan ik alleen maar zeggen : wat had ik verdomd graag dit spel met hem gespeeld! Ik vind het een super idee en ben ervan overtuigd dat het een sleutel is om elkaars wereld ergens weer te vinden. Het was een hart onder de riem te horen dat iemand zegt, mantelzorgers verdienen een podium want je weet pas hoe zwaar het is, als je het meemaakt. En hoe zwaar het is, als je zorg niet langer nodig is... In ieder geval, TOP INITIATIEF.