English version
VTM Nieuws
VTM Nieuws

Wat Alz?

VRT Journaal
VRT Journaal

Wat Alz?

Café Corsari
Café Corsari

Wat Alz?

Wat Alz?

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met ouderdom en dementie, direct of indirect. Dat vooruitzicht maakt de meesten van ons niet bepaald gelukkig. Maar klopt dat beeld wel? Moet leven met dementie of alzheimer niet per definitie negatief zijn? Onderzoeker Kasper Bormans (KULeuven) startte een project in een woonzorgcentrum en kwam als 'wetenschappelijke dromenvanger' tot verrassende inzichten.

'Wat als?' Met dit zinnetje van twee woorden krijg je toegang tot iemands verbeelding. Kasper stelde deze vraag aan mensen met dementie in verschillende stadia van hun achteruitgangsproces. In dit boek geeft Kasper een stem aan de verloren plezieren en dagdromen van mensen met dementie of alzheimer, en geeft hij aan hoe kleine dingen hun levenskwaliteit sterk kunnen bevorderen. Of hoe een kindertekening of aparte wandeling door de gang een wereld van verschil kunnen maken.

Contacteer Kasper!

Getuigenissen

Ik ken u niet persoonlijk maar ik ben momenteel uw boek aan het lezen en keek naar uw TEDtalk-presentatie op youtube. Fantastisch! Mijn dochter is geriatrisch verpleegkundige in een WZC op een afdeling voor mensen met dementie. We zouden uw projecten gewoon wat willen volgen uit interesse. Zelf ben ik al 31 jaar brandweerman-ambulancier en volgde zonet een bijscholing over dementie waar we steeds meer mee worden geconfronteerd. Ik heb ook reeds een bijscholing over dementie gevolgd over dementie voor mijn werk als politie-agent. Vandaar mijn interesse. Heel fijn en ik zal deze mensen ook anders benaderen. Heb er veel aan gehad.

Stef (53), Ieper

Een belangrijk boek. Kasper leert ons hoe elke mens een verhaal is en dat ook mensen met alzheimer hun verhalen nog kunnen vertellen. Door dromen te vangen bij de bewoners van een rusthuis, gaat hij op zoek naar de essentie van ons mens-zijn. Een aanrader voor iedereen die met oude mensen bezig is.

Jeroen (31), Antwerpen

Gisteren hebben we uw boek ontdekt "Wat Alz?", alleen nog maar wat doorbladerd, maar wat is het fijn om te zien dat er positief naar dementie gekeken wordt! Wij proberen dit in ons WZC te Ardooie, op onze leefgroep de "Souvenir" ook al jaren te doen en op zoek te gaan naar de talenten van onze bewoners.. Deze zomer nog maakten we er een project rond: "het kleine geluk".

Hopelijk zien steeds méér mensen de kracht van dromen en het wonder van relaties..

Greet, WZC Ardooie

Ik las net het artikel in De Bond en keek daarna naar het interview op TV (heb ik niet dus ik 'mis' dat allemaal) en daarna naar de Ted Talk. Ik ben een muziektheatervoorstelling aan het voorbereiden en ergens (ik weet nog niet hoe) past jouw verhaal daar in. Ik zal al eens beginnen met je boek te lezen maar ik zou het ook fijn vinden als je naar onze try-out zou kunnen komen kijken. Groet!

Silvia (38), Borgerhout

Naar aanleiding van het interview dat ik op Radio 1 hoorde in het programma Hautekiet van 20 november ben ik uw boek 'Wat Alz?'gaan lezen. Uw originele aanpak om de communicatie open te breken met mensen met dementie en uw creatieve geest hebben nu al interessante inzichten opgeleverd voor de patiënten met dementie, hun familie, de omgeving en zorgprofessionals. De tips die u meegeeft in uw boek om te communiceren met mensen met dementie zijn uit het hart van de praktijk gegrepen. Echt een fantastisch boek.

Als lector en onderzoeker aan de opleiding logopedie en audiologie van Thomas More (Antwerpen) ben ik nauw bij het onderwerp van uw studie betrokken. Ik geef colleges over taal en communicatie bij dementie en doe ook onderzoek naar taalverwerking bij deze doelgroep. De resultaten van uw onderzoek naar het ontwikkelen van virtuele geheugenpaleizen zou een waardevolle bijdragen kunnen zijn. De originele invalshoek om naar communicatie te kijken is vernieuwend voor logopedisten.

Mijn vraag aan u is of u het zou zien zitten om hieraan mee te werken? Ik hoop van harte dat u hieraan uw medewerking wilt/kunt verlenen. Alvast hartelijk dank om mijn vraag in overweging te nemen. Ik kijk alvast uit naar uw antwoord.

Thomas More, Antwerpen

Bij Zorgbedrijf Antwerpen zijn we bezig met een bijzonder project op te zetten rond Narratieve Zorg. We bieden extra menselijke zorg door senioren op verhaal te laten komen. Die informatie tekenen we dan op in hét boek van hun leven, privé voor de senior en eventueel diens familie. Door Narratieve Zorg leven senioren op, en dat is fantastisch om zien. Zowel de ervaring van het vertellen als het uiteindelijke, blijvende resultaat – het boek – doen er bij het narratieve zorgproces toe. We geloven sterk in de kracht van het verhaal.

Baanbrekend wat jij bent aan het doen naar communicatie met mensen met dementie toe. Tijdens onze interviews met senioren komen we heel wat te weten over hun verleden.

A&S, Zorgbedrijf Antwerpen

De auteur is PhD-student aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven, België. Hij onderzoekt hoe de motivatie van de mens wordt beïnvloed door visuele en persuasieve communicatietechnieken, en hoe dit het gedrag van oudere personen die aan dementie lijden, kan beïnvloeden. Hij beschrijft zijn bezoeken aan een woonzorgcentrum, waar niet gesproken wordt van patiënten maar van bewoners, waarvan er een honderdtal zijn. Hij houdt gesprekken met de bewoners. Bovendien maakt hij een tekening van hen. Deze tekeningen worden in het boek weergegeven. De gesprekken worden letterlijk in het boek weergegeven. Elk verslag wordt beëindigd met wat de auteur 'geheugensporen' noemt. Dit zijn aanbevelingen die hij naar aanleiding van het gesprek met de bewoner heeft ontwikkeld. Het doel hiervan is niet de ziekte stoppen of wellicht te vertragen, maar vooral de levenskwaliteit van de patiënten te verbeteren. Deze en andere in dit boek beschreven technieken zijn zeer bruikbaar voor hulpverleners en familieleden van dementiepatiënten.

Recensie Amsterdam, Dr. B. Baljet

Ik kan het niet laten om het nu al even te verkondigen: deze vakantie je boek gelezen & ik ben helemaal fan!

Ik kon haast niet stoppen met lezen & werd helemaal blij van alles. Vaak moeten glimlachen! Er schuilt een literair talent in je ook, zo schoon geschreven!

Onze intenties liggen bijzonder dicht bij elkaar. Daar ben ik na het lezen van dit boek alleen maar zekerder van. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten, en samen onze toekomstplannen te overlopen!

Sylvie (25), Turnhout

Deze week ben ik aan het lezen in jouw boek “Wat Alz?”.  Het voelt logisch dat ik nu een berichtje verstuur. Het boek is werkelijk zo mooi verwoord, woord voor woord voel ik wat je wilt overbrengen.  Het gaat echt terug naar de kern... van zijn.

Ik ben zelf al 12 jaar werkzaam als ergotherapeute in een WZC te Genk, en alles wat je schrijft is zo herkenbaar, ik kon het niet mooier verwoorden. Ik hoop dat het vele anderen kan inspireren zoals het bij mij gedaan heeft.  Het blijft alvast een top 10 literatuurlijst en een aanrader naar mijn toekomstige studenten toe.

Een dikke proficiat en veel inspirerende gedachten gewenst voor komende werken!

Marthe (29), Genk

Dit berichtje om 'dankjewel' te zeggen voor het mooie boek dat je schreef. Hopelijk brengt 'wat Alz' wat meer menselijkheid in het omgaan met oudere mensen. Het is een pareltje! We kunnen natuurlijk blijven zeggen dat we tijd te kort hebben in de zorg maar als we de tijd die we hebben goed besteden in het omgaan met hen, dan zijn we al een stapje vooruit.

Petra (55), Lommel

Ik ben een weekje op vakantie om wat energie op te doen. In mijn reiskoffer stak o.a. jouw boek. Jouw boek heeft me positief geprikkeld om opeens op een andere  manier met ouderen om te gaan als huisarts. Mooi "Wat Alz" ik ga het zeker meenemen en gebruiken in mijn dagdagelijkse werk en ook daarbuiten. Merci een voor je inspirerend boek!

Peter (44), Asse

Geïnspireerd door je boek 'Wat Alz?' hebben onze mensen van de dagbesteding Kyma voor personen met jongdementie een zelfportret gemaakt. Hierbij (in bijlage) laat ik ze vol trots zien … Dank je voor je boek. Het is een inspiratie geweest voor ons zorgkundigen!

Tinne (35), Dessel

Met een groep van acht mensen zijn wij al twee jaar bezig als contactclowns in de zorg. Wij komen acht keer per jaar met onze groep samen om te leren van elkaar, nodigen ook mensen uit. Zorgverleners en begeleiders zien het soms als kleine mirakels. Mijn collega’s en ikzelf zouden je graag eens ontmoeten. Kan dat voor jou ? We kunnen naar jou toe komen of afspreken waar voor jou past. Wij willen je dolgraag eens ontmoeten, jouw boek is prachtig, en ook heel bruikbaar voor ons als contactclown.

Clown G., Aalter

Boek Wat Alz? van Bormans slaagt erin beeld te nuanceren over personen met dementie. Mooie bijdrage voor dementiezorg.

Minister Vandeurzen, Twitter

Het was een onverwachte verrassing je gisteren als cursist te zien bij de première van de vorming 'Communiceren met mensen met dementie' die ik gaf als gastlector voor GPV verpleegkunde aan Odisee Brussel.

Je aanwezigheid was voor mij een verrijking omdat ik bij het ontwikkelen van de vorming je boek 'Wat Alz' dankbaar als een deel van mijn bronmateriaal heb gebruikt. Je werk en inzichten zijn helder en je methodes in de praktijk eenvoudig toe te passen. Daarbij sluiten ze volledig aan bij onze inzichten over hoe de zorgverlening naar ouderen toe, en met name de nood aan meer en betere communicatie met mensen met dementie, door elke zorggever kan toegepast worden in het kader van meer en betere psychosociale zorgverlening.

Psychosociale zorg is naar onze mening de noodzakelijke nieuwe weg die we zullen moeten inslaan. We zullen hiervoor deels het pad van de louter curatieve zorg moeten verlaten.

Jouw boek 'Wat Alz' is in dat opzicht niet enkel zeer relevant, het zou naar mijn mening gerust een standaard werk mogen worden om zorgverstrekkers te inspireren tot een andere benadering van hun communicatie met mensen met dementie. Ik zal je werk met plezier promoten waar ik kan en zal dankbaar verwijzen naar je geesteskind tijdens onze opleidingen.

Wim (48), Brussel